Vysílací studio: 601 13 13 05
Dopravní linka: 800 511 611
DEMI LOVATO - Let It Go
Playlist
DEMI LOVATO
Let It Go
Právě vysílá:
Pavel Cacek
Odpoledne na Východní Moravě

Ve zlínské zoo už můžeme vidět mláďata vyder

Ve zlínské zoo už můžeme vidět mláďata vyder
Datum: 28. 3. 2024
Autor: Šárka Holubcová

ZLÍN – Malá vydra obrovská, to zní trochu jako oxymóron. Přesto hned tři takové exempláře už můžeme pozorovat v Zoo Zlín. Dva samečci a jedna samice se narodili v lednu, už pomalu začínají vidět.

Zlínská zahrada chová největší vydry na světě jako jediná v Česku. Odchov je totiž velmi náročný, zásadní problém představuje vysoká úmrtnost mláďat krátce po narození. O to zajímavější je, že pro Zlín jsou letošní mláďata už třetím úspěšným odchovem.

Malé vydry se po tříměsíční březosti samice rodí slepé a zcela bezbranné, oči otevírají až ve věku kolem 45 dnů. „Chovatelé do expozice v chovatelském zázemí a později také v tropické hale přistupovali pouze při krmení, aby vydří rodinu co nejméně rušili. Díky instalovaným kamerám jsme mohli pravidelně kontrolovat, zda mláďata prospívají a přibírají na váze. V současné době již mláďata vidí, jsou vitální, krásně prospívají. Chovatelé jejich váhu odhadují něco přes půl kila, “ přiblížila významný odchov hlavní zooložka Markéta Horská.

Ideální čas pro pozorování vyder je v 10.45. „V tuto hodinu chovatelé vydry krmí ve venkovní expozice přímo před zraky návštěvníků. Vydry dostávají sladkovodní ryby čtyřikrát denně, na jejich jídelníčku dominují drobní kapříci a plotice. Každý den spořádají kolem 12 kg ryb, “ doplnila Horská.

Domovinou vyder obrovských jsou deštné pralesy Jižní Ameriky. Podstatnou složku jejich jídelníčku tvoří sladkovodní ryby, umí ale ulovit také kajmana, želvu nebo anakondu. Ze všech druhů vyder jsou nejhlasitější a také nejvíc společenské, běžně lze pozorovat skupinky 6-8 jedinců. Základ takové rodiny tvoří rodičovský pár, který obklopují odrostlá mláďata.

V dospělosti váží až 30 kg, dorůstají délky od 100 do 130 cm. Jsou to poměrně dlouhověká zvířata, mohou se dožít až 26 let. Ve vodě jsou nesmírně rychlé a hbité, pro jejich lovecké schopnosti je původní obyvatelé Jižní Ameriky nazývají „vodními jaguáry“. Zdatně se však pohybují i na souši, zvládnou uběhnout i velké vzdálenosti mezi koryty a rameny řek. Patří mezi ohrožené druhy zvířat, populace ve volné přírodě se odhaduje pouze kolem 5 000 jedinců.